Житня закваска для бездріжджового хліба
78 ₴/банка
Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн
- Готово до відправки
Цільнозернова житня закваска для бездріжджового хліба
Закваска – один із головних інгредієнтів для випікання хліба. У народі її називають дикими дріжджами. Основою закваски є хлібні бактерії, які утворюються в результаті ферментації борошна. Жива закваска створена з жорнового борошна, що не просіяє, з висівками. Використання такого борошна - важлива складова успіху, тому що саме завдяки зародку та оболонці зерна відбувається взаємодія та закваска дихає. Житня закваска використовується для різних борошняних та кондитерських виробів, але найчастіше для випікання хліба.
Застосування житньої закваски у кулінарії
Закваску можна застосовувати у будь-якій випічці замість хлібопекарських дріжджів. Крім хліба, булочок, пирогів, закваску використовують навіть для приготування таких борошняних виробів як деруни, коржики, кекси, вафлі, млинці та ін.
ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ З ОЛІЄЮ ТА ПРЯНОЩАМИ
Хліб на заквасці – поживний і низькокалорійний. Підходить для вживання під час дієт і руйнує міфи про шкоду хліба.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- вода – 350 мл
- натуральний мед – 1 ч.л.
- морська сіль – 1 ч.л.
- житня закваска – 100 г
- спельтове цільнозернове борошно – 500 г
- суміш насіння та прянощів – на смак
- сиродавлена олія – 1-2 ст.л.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- У керамічну посудину покласти закваску, налити воду, додати мед і сіль. Розмішати до однорідності.
- Додати ⅓ борошна і залишити на 1-2 години, щоб тісто трохи підійшло.
- Після цього додати решту борошна і замісити тісто дерев'яною ложкою або руками.
- Всипати в тісто насіння (наприклад, злегка підсушені соняшникові або кунжутні зернята, перемелені льон і амарант), прянощі (кориця + кардамон + імбир; мускат + орегано + базилік) або злаки (гречка, вівсяні пластівці).
- Влити олію холодного віджиму (підійде кунжутна, лляна, гірчична, оливкова) і ще раз вимісити.
- Викласти тісто в підготовлену форму і вирівняти зверху долонею. При бажанні можна змастити збитим з медом яєчним білком і прикрасити горіхами або насінням.
- Поставити ємність з тістом в тепле сонячне місце на 6-8 годин, прикривши рушником з натуральної тканини. Тісто має вирости в 2-2,5 рази.
- Випікати при температурі 200ºС протягом 10 хвилин, потім при 180°С ще 50 хвилин.
- Вийняти хліб з форми ще гарячим, покласти на решітку, скропити водою і накрити рушником. Дати охолонути.
Особливості вживання та зберігання житньої закваски
- Щоб товар залишився цілим і неушкодженим, його необхідно забрати зі складу служби доставки у перший же день надходження. Якщо довгий час закваска пробуде у теплі без доступу до повітря, вона може “вибухнути” і витекти.
- Після отримання товару відкрийте банку, додайте в неї 30 г води і 30 г цільнозернового житнього борошна, ретельно перемішайте. Накрийте баночку натуральною тканиною (входить в комплект) для забезпечення доступу повітря і поставте на 12-18 годин у холодильник до появи пухирців.
- Зберігати закваску обов'язково потрібно в холодильнику, оскільки в теплі активність бактерій дуже велика, і закваска може швидко зіпсуватися. При низьких же температурах бактерії діють повільно і зберігають життєдіяльність продукту на необхідному рівні.
- У правильних умовах закваска може зберігатися до 14 днів. Щоб вона залишалася живою і придатною, кожен раз після використання (але не рідше ніж раз на 2 тижні) її необхідно підживлювати. Для випічки зазвичай потрібна половина вмісту банки, а до іншої половини необхідно додати 50 мл води і 50 г цільнозернового житнього борошна, перемішати і поставити назад у холодильник.
- Для взаємодії з закваскою рекомендується використовувати дерев'яні столові прибори.
- Для вагітних: необхідні продукти на заквасці, оскільки тривала повільна ферментація збільшує вміст фолатів і тіаміну у випічці, утримує рибофлавін, необхідний для росту і здоров'я організму, а також вітамін E.
- Для діабетиків: рекомендується випічка на заквасці, адже вона перетравлюється повільніше і викликає менший стрибок цукру в крові.
- Зберігання: без обмежень при правильному догляді.
Чому потрібно зберігати закваску у холодильнику?
Житню закваску потрібно зберігати в холодильнику, тому що в теплому приміщенні активність бактерій дуже велика, і закваска може швидко зіпсуватися, а за низьких температур бактерії діють повільно і зберігають життєдіяльність продукту.
Протипоказання житньої закваски
Через високу кислотність жита не варто зловживати при гастритах з підвищеною кислотністю та виразками шлунково-кишкового тракту.
Корисний склад житньої закваски
- Вітаміни: B1, B2, B5, B6, B9, E, H, PP;
- Біологічно значущі елементи: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь, марганець, залізо, сірка, йод, натрій, молібден, фтор, фосфор;
- Корисні сполуки: холін, природні антибіотики.
Характеристики
- Білки 4,23 г на 100 г продукту
- Жири 0,82 г на 100 г продукту
- Вуглеводи 29,39 г на 100 г продукту
- Калорійність 142,3 Ккал на 100 г продукту
- Тип тари скляна банка
- Об'єм 250 г
- Термін зберігання 14 днів без підживлення у темному холодному місці; нескінченно при регулярному правильному "підживленні"
- Країна походження інгредієнтів Україна
Більше товарів групи "Борошно" можна переглянути в цьому розділі
Всі наші товари на сайті vegan-tehnika.com.ua
Основні атрибути | |
---|---|
Виробник | Власне виробництво |
Країна виробник | Україна |
Тип закваски | Для хліба |
Користувальницькі характеристики | |
Упаковка | 250 г |
- Ціна: 78 ₴/банка