Насіння чіа
Насіння чіа – це натуральний корисний продукт, що лідирує у переліку суперфудів для шанувальників здорового харчування. Зміцнення організму, лікування та профілактика широкого спектру захворювань, швидке та природне схуднення – все це забезпечує регулярне вживання насіння чіа.
Насіння чіа (шавлії іспанської) все частіше включається в раціон здорового харчування. Блискучі зернятка можуть бути жовтого, сірого, чорно-білого кольорів – і всі в одній упаковці. На смак вони нейтральні, хрусткі, з легким горіховим ароматом. При взаємодії з рідинами утворюють корисне желе та можуть виступати замінником яєць. Підходять для виробництва сиродавленої олії та інших похідних від чіа.
Насіння чіа - це природне джерело сили та молодості. Насіння чіа містить натуральну клітковину, правильне співвідношення жирних кислот Омега-3 та Омега-6, вітаміни А, В1, В2, С, К, РР, а також необхідні організму людини мінеральні речовини, такі як: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь та марганець, залізо, фосфор та натрій. Головною особливістю насіння чіа є здатність вбирати вологу в кілька разів більше власного об'єму.
Насіння чіа є природними антиоксидантами, вони сприяють відновленню організму після важких та тривалих фізичних навантажень, знижують рівень поганого холестерину в крові. Щоденне вживання насіння сприяє зміцненню кісток і зубів, відновленню роботи серцево-судинної та нервової системи, налагоджують роботу травної системи, сприяють очищенню організму від токсинів і шлаків, накопичення яких негативно відбивається на роботі всіх внутрішніх органів і систем. Насіння чіа наповнює організм енергією і надає сили.
Чіа використовують для приготування хліба та випічки, коктейлів та каш, додають у салати та закуски. Під час дієти насіння замочують на кілька годин у чистій воді, щоб вони активували життєву силу та набрякли. Навіть невелика кількість насіння чіа, дають організму відчуття ситості та запобігають переїдання. Чіа ідеально підходить для контролю ваги і активно пропонуються дієтологами у всьому світі.
Особливості постачання насіння чіа
Ми ретельно перевіряємо якість продукції у постачальників, перш ніж ухвалити рішення про закупівлю та подальшу співпрацю.
- Тестові зразки. Тестові зразки та наявність документів, що підтверджують відповідність міжнародним санітарним нормам і високій якості, – обов'язкові умови покупки насіння імпортного походження. Наша компанія докладає великих зусиль, щоб запропонувати покупцям продукцію найвищої якості.
- Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіже насіння чіа з останнього врожаю.
- Фасування. В день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Застосування в кулінарії насіння чіа
Завдяки нейтральному смаку чіа добре поєднується з будь-якими продуктами. Використовується як корисний інгредієнт салатів, випічки, козинаків, десертів, каш, йогуртів, дитячого харчування та як незвичайна прикраса страв, додається у смузі, мюслі, згущує супи, рагу, макові та фруктові начинки.
Насіння чіа може замінювати яйця у випічці: 1 ст.л. насіння заливається 3-4 ст.л. води та залишається на 10-15 хвилин. За цей час виділяється слиз, який і послужить сполучним компонентом. Також може виступати замінником пектину в джемах і варенні.
Чіа можна замочувати у воді, фруктовому соці, молоці у різних пропорціях і отримувати різні за смаком продукти.
Веганські рецепти з насінням чіа
Пророщування насіння чіа
Пророщується чіа довше (від 4 до 7 днів) та за дещо іншою технологією, ніж інші види насіння, оскільки при замочуванні виділяє слиз і перетворюється на желеподібну масу.
Для пророщування насіння чіа необхідно підготувати:
- глиняну або керамічну таріль під горщик
- скляну ємність з кришкою
- насіння чіа
- пульверизатор з чистою водою.
Підставку під горщик вимити та залишити у воді на пару хвилин.
У скляну каструльку налити 5-6 мм чистої води, розсипати тонким шаром насіння по дну підставки та поставити в каструльку. Скропити насіння водою з розпилювача та накрити скляною кришкою. Так створюється міні-теплиця, і насінинки добре проростають, не вимагаючи постійного підливання води та змочування. Процес треба проводити в темному куточку на деякій відстані від батареї. Коли проростки досягнуть 6 мм, ємність переставляють на підвіконня з сонячної сторони, і вони набувають зеленого кольору.
При пророщуванні чіа значно збільшується в розмірі: з 1 ч.л. насіння вийде 2 склянки смачних проростків. На смак вони трохи нагадують брокколі з легкою гостринкою.
Як проростають насіння чіа
Корисні властивості насіння чіа
Видатний хімічний склад мармурових зерняток насичує організм корисними речовинами, допомагає схуднути, заряджає енергією. За вмістом омега-3 й омега-6 насіння чіа перевершує рибу. Рекомендується до раціону спортсменів, працівників інтелектуальної праці, людей, що проживають у місцях з несприятливою екологією, діабетиків. Є природним антибіотиком.
- Видільна система. Очищення від вільних радикалів, прискорення виведення шкідливих речовин від медичних препаратів.
- Кровоносна система. Запобігання тромбозам і гіпертонії, зниження рівня холестерину в крові, зміцнення судин. Боротьба з анемією.
- Травна система. Профілактика запорів, відновлення мікрофлори кишечника. Профілактика раку товстої кишки.
- Нервова система. Користь при розумових перевантаженнях і стресах, профілактика старечого недоумства. Заспокійливий ефект, підняття настрою, поліпшення сну.
- Покривна система. Поліпшення стану шкіри, прискорення регенерації пошкоджених ділянок, зменшення запальних процесів.
- Ендокринна система. Вирівнювання гормонального фону, підтримання здорового імунітету та ваги. Зниження рівня цукру в крові та інсулінорезистентності, усунення чинників ризику розвитку діабету.
- Статева система. Нормалізація менструального циклу, полегшення клімактеричного синдрому. Допомога в лікуванні інфекцій сечостатевої системи, в тому числі при кандидозі та генітальному герпесі.
Особливості вживання та зберігання насіння чіа
- Для вагітних: корисна у помірних кількостях. Перед вживанням необхідно проконсультуватися з лікарем.
- Для дітей: можна потрошку давати з однорічного віку, переконавшись, що немає алергії.
- Для діабетиків: знижує інсулінорезистентність, рівень цукру в крові.
- Зберігання: до 6 місяців у сухому прохолодному місці, бажано в герметичній тарі.
Протипоказання насіння чіа
Чіа не можна вживати при індивідуальній непереносимості, вагітності та лактації, діареях, гіпотензіях, запальних процесах ротової порожнини, підвищених тригліцеридах в крові. У великих дозах може розріджувати кров і знижувати засвоєння деяких мінералів.
Корисний склад насіння чіа
- Вітаміни: А, Е, С, B1, B2, B3, B5, B9, K.
- Біологічно значущі елементи: калій, кальцій, марганець, залізо, фосфор, магній, мідь, натрій, селен, цинк.
- Корисні сполуки: жирні кислоти (омега-3, омега-6), антиоксиданти, тіоктова кислота, хлорогенова кислота, кавова кислота, кверцетин, кемпферол, каротин.
- Амінокислоти: валін, аланін, лізин та ін.
Насіння чіа містять:
- у 8 разів більше Омега-3, ніж у лососі
- в 6 разів більше кальцію, ніж у молоці
- в 3 рази більше заліза, ніж у шпинаті
- в 2 рази більше калію, ніж в бананах
- в 15 разів більше магнію, ніж в броколі
- в 2 рази більше клітковини, ніж у висівках
- в 6 разів більше білка, ніж у квасолі
- в 4 рази більше селену, ніж у насіння льону
- в 9 разів більше фосфору, ніж у незбираному молоці
- в 3 рази більше антиоксидантів, ніж в ягодах чорниці
Характеристики
- Білки 18 г на 100 г продукту
- Жири 30.7 г на 100 г продукту
- Вуглеводи 20 г на 100 г продукту
- Калорійність 500 Ккал на 100 г продукту
- Тип упаковки паперовий крафт-пакет або мішок
- Термін зберігання (рекомендований) 6 міс. у сухому прохолодному місці
- Країна походження насіння Перу
Більше зерна та насіння для пророщування можна переглянути в цьому розділі
Усі наші товари на сайті vegan-tehnika.com.ua
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Перу |
Вид крупи | Чіа |
Термін придатності | 6 міс |
Упаковка | Пакет з крафт-паперу |
- Ціна: 128 ₴/упаковка