Корисні властивості свіжих соків ― фреш
Корисні властивості свіжих соків ― фреш
Фреш (від англійського слова frеsh) ― це свіжовичавлений сік з овочів, фруктів, ягід або садової зелені, лікарських рослин і трав, вживається для угамування спраги або в лікувально-профілактичних цілях. Користь натуральних соків безсумнівна ― це джерело вітамінів і мінеральних речовин, а якщо сік з м'якоттю ― ще й джерело пектинів і клітковини, регулюють травлення. Корисні властивості свіжих соків досить часто використовуються при лікуванні гострих захворювань, а також з метою профілактики.
Морквяний сік
Його можна назвати одним із самих корисних соків. Він містить багато бета-каротину, вітамінів групи В, калію, кальцію, кобальту і інших мінеральних речовин. Саме тому, він неймовірно корисний людям з пониженим імунітетом і дітям. Бета-каротин корисний для зору, але щоб він засвоївся потрібно обов'язково відразу з'їсти якусь жирну їжу. Однак, цим соком не варто захоплюватися, оскільки велика кількість бета-каротину перевантажує печінку і шкіра може придбати жовтуватий відтінок.
Рекомендована норма в день — не більше півлітра морквяного соку. Для профілактики авітамінозу – половина склянки.
Протипоказання: якщо у вас загостренні виразкової хвороби і пронос, то краще морквяного соку уникнути.
Буряковий сік
Буряковий сік багатий вітамінами С, Р, В1, В2, РР. У ньому багато солей калію, заліза та марганцю. Змістом корисними речовинами він допомагає стимулювати кровотворення, а високий вміст магнію сприяє нормалізації діяльності нервової системи при стресах, перевантаженнях, безсонні. Крім того, він допоможе вашому кишечнику.
Але в свіжовичавленому соку з буряка є шкідливі сполуки, які руйнуються при зіткненні з повітрям. Тому перед вживанням буряковий сік необхідно не менше 2-3 годин відстоювати в холодильнику у відкритому посуді.
Однак, будьте обережні. Буряковий сік може викликати нудоту, блювоту, запаморочення, прискорене серцебиття, загальну слабкість. Тому, до нього треба звикати поступово, не пити концентрованим, а перед вживанням розводити кип'яченою водою, відваром шипшини або змішувати з морквяним, капустяним, яблучним, сливовим або гарбузовим соками.
Протипоказання: захворювання нирок, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.
Томатний сік
Томатний сік стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, знижує ризик виникнення раку. Він дуже корисний вагітним і годуючим жінкам. Завдяки своїй низькій калорійності він доступний людям з надмірною вагою. В свежеприготовленном соку багато фітонцидів, які пригнічують процеси бродіння і гниття в кишечнику.
Томатний сік потрібно пити за 20-30 хвилин до їжі, так як він підвищує готовність шлунка і кишечника до перетравлювання їжі. Додавання солі знижує цілющі властивості соку. Замість солі можна додати подрібнений часник і свіжу зелень: кріп, петрушку, кінзу.
Протипоказання: загострення гастриту, виразкової хвороби, панкреатиту та холециститу.
Капустяний сік
Цей сік багатий легкозасвоюваними вуглеводами, вітамінами С, РР, фолієвой кислотою і амінокислотами. Також в ньому є солі калію, натрію, кальцію, магнію, заліза, а також особливий противиразковий вітамін U. Тому він використовується як засіб для профілактики загострень виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Цей сік допоможе позбутися від стоматиту та запалення ясен. А ще він корисний при ожирінні, так як він гальмує перетворення вуглеводів на жири.
Приймається за 30 хвилин до їжі і між прийомами їжі кілька разів на день.
Протипоказання: загострення виразки та гастриту.
Гарбузовий сік
Сік гарбуза містить сахарозу, корисні пектинові речовини, солі калію, кальцію, магнію, залізо, мідь і кобальт. Є в ньому вітаміни С, В1, В2, В6, Е, бета-каротин.
Цей сік допоможе поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє жовчовиділенню. Він так само буде корисний людям із серцево-судинними захворюваннями, що супроводжуються набряками.
На цей сік варто звернути увагу людям із захворюваннями нирок і печінки. Пити його потрібно один раз на день по півсклянки.
При безсонні рекомендується на ніч випивати чарку соку гарбуза з медом, при каменях у нирках і сечовому міхурі – по чверті або половині склянки гарбузового соку 3 рази в день. Курс лікування – 10 днів.
Протипоказання: індивідуальна непереносимість.
Яблучний сік
Яблучний сік корисний вмістом у ньому вітамінів С і Р, солями калію, кальцію, заліза, мідь, марганець, кобальт, цинк, нікель.
Яблучний сік корисний при атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура, нирок, сечокам'яної хвороби. Пектин з яблучного соку з м'якоттю нормалізує роботу кишечника. Високий вміст цукрів та органічних кислот сприяє швидкому відновленню після фізичних навантажень. Яблучний сік можна пити без шкоди для здоров'я в досить великих кількостях – до одного літра на добу.
Протипоказання: загострення гастриту, виразкової хвороби і панкреатиту.
Виноградний сік
Сік багатий цукром і калієм. Буде як не можна до речі при розумовій перевтомі і занепаді сил. Сік винограду темних сортів містить речовини, що знижують ризик захворювання серця, а регулярний прийом знижує рівень холестерину та артеріальний тиск.
Виноградний сік має також бактерицидну, сечогінну, проносну, потогінну, відхаркувальну дію.
З лікувальною метою натуральний виноградний сік потрібно пити по півсклянки 3 рази на день протягом трьох тижнів. Перед прийомом його слід розводити водою в пропорції 1:1.
Протипоказання: гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, цукровий діабет, ожиріння, хронічні запальні процеси в легенях. Небажано вживати виноградний сік і при схильності до метеоризму.
Соки з цитрусових
Такі соки корисні із-за вмісту в них вітамінів С і Р, калію, фолієвої кислотою. Завдяки їм вони підвищують життєвий тонус, знімають втому і зміцнюють кровоносні судини. Тому вони корисні при атеросклерозі, гіпертонії, для профілактики раку.
Протипоказання: виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічний гастрит або панкреатит.
Гранатовий сік
Гранатовий сік впливає на апетит і регулює діяльність шлунку і підвищує гемоглобін. Він має сечогінну, жовчогінну, протизапальну, антисептичну дію. Зазвичай його рекомендується пити у поєднанні з морквяним і буряковим соками. Однак. Пити його концентрованим не варто, оскільки містяться в ньому кислот, він подразнює слизову шлунку і руйнують емаль зубів.
Протипоказання: гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба і панкреатит.
- Лляні каші з корисними добавкамиЗустрічайте весняну новинку - поживні лляні каші з корисними добавками!Повна версія статті