Продавець Інтернет-магазин "Vegan-Tehnika" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
904 відгуків
promo_banner
+380 (63) 236-66-85
Vegan-Tehnika - інтернет-магазин техніки для здоров'я та натуральних продуктів харчування в Україні
Кошик

Полба (спельта) - цінний дієтичний продукт

Полба (спельта) - цінний дієтичний продукт

ПОЛБА АБО СПЕЛЬТА ― ЦІННИЙ ДІЄТИЧНИЙ ПРОДУКТ

Історія обробітку і застосування в їжу злакової культури полби, упоминающейся ще в біблійних сказаннях, і є по суті предком всіх сучасних сортів м'якої пшениці, сягає своїм корінням у часи глибокої давнини.

Спельта або полба ― злакова культура для приготування борошна, пластівців або пророщування. Цей злак відомий тим, що ніколи не піддавався гібридизації або генетичної модифікації. Спельта швидко засвоюється організмом, регулює рівень цукру в крові і виводить зайвий холестерин. Завдяки повільним вуглеводів спельта дарує відчуття ситості і допомагає позбавитися від зайвої ваги. Полба чудово зміцнює імунну систему завдяки вітамінному комплексу. Цей злак також налагоджує роботу серцево-судинної системи і очищає організм від шлаків і токсинів. Проращивая спельту, можна готувати вітамінні салати і смачні каші. Хліб з спельтового борошна володіє незвичайним ароматом і смаком.

Користь і корисні властивості борошна (полби)

Полба — дієтичний продукт. При її вживанні менше відчувається голод за рахунок тривалої переробки вуглеводів. Під час дієти на полбе за тиждень можна знизити вага на 5-7 кілограмів і ефективно очистити кишечник.

Всі цінні речовини, які містить полба, володіють високою водорастворимостью, з-за чого дуже швидко і легко засвоюються організмом.

І оболонка, і саме зерно багате поживними елементами і вітамінами, тому від способу помолу користь спельти не знижується. Цей продукт виробляється без термообробки, що ще більше підвищує його цінність.

Полба — прекрасне джерело вітамінів групи В. В ній міститься 18 амінокислот, які постачають тканини енергією і покращують синтез білка в організмі. Всі елементи містяться в ній в ідеальних для людського організму пропорціях.

Завдяки своєму хімічному складу полба здатна:

  • значно підвищити імунітет;
  • нормалізувати артеріальний тиск;
  • поліпшити кровообіг;
  • відрегулювати роботу ендокринної і серцево-судинної систем;
  • запобігти розвитку онкологічних хвороб;
  • привести в норму травні процеси;
  • вилікувати анемію;
  • відрегулювати роботу репродуктивної системи;
  • вивести шкідливий холестерин і шлаки;
  • позбавити від роздратування, хронічної втоми, стресу;
  • поліпшити якість пам'яті, підвищити концентрацію уваги.

Полбу слід включати в щоденний раціон при схильності до частих застуд, цукровому діабеті, нестачі вітамінів, ожирінні, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, надмірних навантаженнях, як фізичних, так і розумових, сильному перевтомі. Регулярний прийом каші з полби сприяє зміцненню нігтів, волосся, поліпшення стану шкіри.

Перемелені на кавомолці спельту слід використовувати для приготування домашніх рецептів краси. Додаючи до злаку ті чи інші інгредієнти, можна отримати засоби для догляду за будь-яким типом шкіри і волосся. З борошна без добавок виходять відмінні скраби для всього тіла, що допомагають швидко відлущити верхній шар шкіри, омолодити, розгладити і підтягти фігуру і обличчя.

Калорійність полби

Калорійність 100 г сухої полби дорівнює 339 ккал, що становить 16,36% від рекомендованої норми на добу. Енергетична цінність 100 г вареного борошна — 127 ккал, що становить 6,13% від рекомендованої норми на добу.

Протипоказання полби

Страви з полби дозволено приймати в період вагітності і в дитячому віці. Цей злак підходить дорослим і дітям, які страждають алергією на глютен.

Вживання спельти протипоказано в єдиному випадку: при індивідуальній непереносимості продукту.

Харчова цінність полби (спельти)

  Кількість
борошна
Білки Вуглеводи Насичені
жири
Мононенасичені
жири
Поліненасичені
жири
Кількість (г) 100 5,5  26,44   0,175 0,175 0,5
% від рекомендованої добової норми   12 10,7 0,8 0,35 1

 

 

ВІТАМІНИ ТА МІНЕРАЛИ

Вміст вітамінів у сухий полбе:

Найменування вітаміну(хімічна назва) Вміст у 100 г сухої полби (мг) % від рекомендуе мойнормы в добу
Вітамін В1 (тіамін) 0,364 31,66
Вітамін В2 (рибофлавін) 0,113 8,29
Вітамін В6 (піридоксин) 0,23 20,47
Вітамін В9 (фолієва кислота) 0,045 22,5
Вітамін Е (токоферол) 0,79 7,9
Вітамін PP (ниациновый еквівалент) 6,843 37,25

 

Вміст вітамінів в відвареної полбе:

Найменування вітаміну(хімічна назва) Вміст у 100 г приготовленої полби (мг) % від рекомендованої норми в добу
Вітамін В1 (тіамін) 0,103 8,96
Вітамін В2 (рибофлавін) 0,03 2,2
Вітамін В2 (рибофлавін) 0,08 7,12
Вітамін В9 (фолієва кислота) 0,013 6,5
Вітамін Е (токоферол) 0,26 2,6
Вітамін PP (ниациновый еквівалент) 2,57 13,99

        
        

Вміст мінералів в приготовленої спельте:

Назва мінералу Вміст у 100 г вареної полби (мг) % від рекомендованої норми в добу
Калій 143 2,86
Кальцій 10 0,85
Магній 49 14,7
Натрій 5 0,5
Фосфор 150 20,65
Залізо 1,67 15,87
Марганець 1,091 65,46
Мідь 0,215 21,93
Селен 0,004 13,2
Цинк 1,25 2,93

      

Вміст мінералів в сухий полбе:

Назва мінералу Вміст у 100 г сухої полби (мг) % від рекомендованої норми в добу
Магній 136 40,8
Фосфор 401 55,204
Залізо 4,44 42,19
Цинк 3,28 7,69

 

Полба (спельта) — забутий і непопулярний в даний час продукт. Однак це дуже корисний злак, рекомендований для дієтичного і діабетичного харчування. Каші з полби корисні для вживання в період вагітності, для населення похилого віку і дітей будь-якого віку.

В каталозі "Органічні продукти харчування" інтернет-магазину "Vegan-Tehnika" можна купити спельту (полбу) органічну.

                     

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner