Продавець Інтернет-магазин "Vegan-Tehnika" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
843 відгуків
promo_banner
+380 (63) 236-66-85
Vegan-Tehnika - інтернет-магазин техніки для здоров'я та натуральних продуктів харчування в Україні
Кошик

Хурма - сорти, калорійність, корисні властивості та шкоду

Хурма - сорти, калорійність, корисні властивості та шкоду

Хурма ― сорти, калорійність, корисні властивості, користь і шкоду, опис

 

Батьківщиною хурми швидше за все є Китай, звідки вона поширилася в Східній Азії, потім почала вирощуватися в Японії. Тільки в кінці 19 століття про хурму дізнався весь світ. Налічується від 200 до 500 різновидів хурми.

Плоди круглі або овальні, схожі на томати, важать до 500 г, в'яжучі на смак. Шкірка гладка, тонка, блискуча, від жовтого до оранжево-червоного кольору. М'якоть хурми більше світла, в ній знаходяться приблизно 8 кісточок.

Багато хто називає її «зимової вишнею», «серцевої яблунею», «китайським персиком», «вибором гурманів» і, нарешті, «їжею богів».

 

Сорти хурми

  • Японська ― характеризується досить великим розміром, терпка на смак. З Китаю вона поширилась у країни Східної Азії і Японію. Є найпоширенішим видом.
  • Шарон ― це гібрид яблука і японської хурми. Він дуже смачний і менш в'язкий. Шкірка у шарона тонка і блискуча, а кісточок і зовсім немає. Відрізняється від інших видів хурми більш твердою м'якоттю, яку він «отримав» від яблука. За смаком нагадує абрикос, айву і яблуко. Дозрівають ягоди в жовтні і можуть довго не втрачати своїх смакових якостей. Примітно і те, що чим більше він буде перебувати на холоді і морозі, тим солодше стає.
  • Кавказька ― за смаком нагадує фініки і росте на всьому пострадянському просторі. Плоди невеликого розміру, в'яжучі і терпкі на смак.
  • Шоколадна (корольок) ― отримала свою назву із-за кольору фрукта. Незрілі плоди зеленого, а зрілі ― коричневого кольору. М'якоть корольков відрізняється приємним ароматом, солодкістю і кремоподібної структурою.

Є ще один цікавий факт: якщо цей фрукт з'являється з жіночої квітки, то корольок є плодом чоловічої квітки. Якщо плоди королька зняти твердими і недозрілими і покласти в тепле місце, захищене від сонця, то через кілька днів вони вже будуть коричневого кольору і стануть набагато м'якше.

 

Склад хурми

Плоди хурми мають велику харчову цінність в основному за рахунок вмісту в них глюкози і сахарози. До складу входять також вітамін С, провітамін А (бета-каротин), яблучна і лимонна кислота, багато заліза, кальцію, міді, марганець і калій.

Високий вміст танніна в недозревшем плоді надає хурмі терпкий смак, який слабшає при дозріванні фрукта. Крім того, для позбавлення від терпкого смаку плоди хурми можна заморозити – після відтавання в'яжучого смаку немає.

 

Калорійність хурми

Калорійність хурми на 100 м становить 53 ккал:
Білки ― 0,5 г
Жири ― 0,0 г
Вуглеводи ― 16,8 г

 

Корисні властивості хурми

  • Ви напружені, не можете заспокоїтися і підвищити свою працездатність? Тоді з'їжте кілька помаранчевих плодів! Все це завдяки антиоксидантам, які, до того ж, спрямовані проти вільних радикалів в людському організмі.
  • «Помаранчевий фрукт» є чудовим дієтичним продуктом і в той же час прекрасно втамовує голод.
  • Якщо у Вас болить горло, то можна полоскати його свіжовичавленому соком стиглого фрукта, розведеним теплою кип'яченою водою. В результаті декількох полоскань будуть усунені симптоми простудних захворювань.
  • При хворобах нирок рекомендується вживання хурми, так як вона є сечогінним засобом і здатна вивести солі з організму.
  • Завдяки провітаміну А, цей фрукт допомагає зберегти зір.
  • Вміст йоду в цьому плоді забезпечує нормальну роботу щитовидної залози, тому кілька штук в день будуть корисні для людей, страждаючих цим захворюванням.
  • При недокрів'ї, коли в організмі не вистачає заліза, хурма також зробить благотворний вплив. Вона не тільки показана до вживання при залізодефіцитній анемії, але і рекомендована при виснаженні, туберкульозі, атеросклерозі і серцево-судинних захворюваннях.
  • Є корисні властивості для людей, страждаючих гіпертонічною хворобою, так як нормалізує артеріальний тиск.
  • Цей фрукт корисний при хворобах легенів: пневмонії і хронічному бронхіті.
  • Соковита м'якоть фрукта ― прекрасне бактерицидну і в'яжучий засіб. Тому в народній медицині вона використовується для загоєння ран. Для цього очищений фрукт прикладають безпосередньо до рани чи опіку.

Хурма в косметології: з неї виходять ефективні маски проти старіння, які мають тонізуючу дію, звужують пори і є профілактичним засобом проти появи прищів і вугрів.

У країнах Сходу з неї роблять патоку, сухофрукти і навіть сидр, вино і пиво. А в Японії недоспіла хурма служить для виготовлення знаменитої горілки – саке.

 

Шкода хурми та протипоказання

Незважаючи на настільки багатий список корисних властивостей, хурма все ж має і шкоду. Протипоказання:

  • Не можна їсти дітям до 3-річного віку.
  • При запорі та спайкової хвороби.
  • При діабеті.
  • При вираженому ожирінні.

Практично весь їй шкоди через танінів, які в ній містяться. Таніни при реакції з соком шлунка утворюють густу клейку суміш, потім з'являються якісь грудки. Тому не можна переїдати хурму, так як це загрожує розвитком гострої кишкової непрохідності. Все має бути в міру!

 

 

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner