Продавець Інтернет-магазин "Vegan-Tehnika" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
850 відгуків
promo_banner
+380 (63) 236-66-85
Vegan-Tehnika - інтернет-магазин техніки для здоров'я та натуральних продуктів харчування в Україні
Кошик

Найпопулярніші сухофрукти для здоров'я

Найпопулярніші сухофрукти для здоров'я

 

Найпопулярніші сухофрукти для здоров'я

 

Якщо висушені фрукти правильно, то вони містять унікальний баланс вітамінів і мікроелементів: заліза, магнію, кальцію. Наприклад, у п'яти часточках сушеного абрикоса середнього розміру є повна денна норма заліза і кальцію, яка підтримує потрібний рівень гемоглобіну в крові людини. З допомогою сухофруктів можна запросто утамувати відчуття голоду. Десять днів вживання сухофруктів освіжають обличчя, зміцнюють нігті і волосся, покращують травлення. До того ж сухофрукти багаті на фруктозу, з допомогою якої можна задовольнити потребу в солодкому, і не принести ніякої шкоди організму.

 

Розглянемо найбільш популярні сухофрукти і їх корисні властивості.

 

 

Курага


Курага — це сушені абрикоси без кісточок. Плоди сушать на сонці близько 6-8 днів. Зазвичай з 3 кілограмів свіжих абрикосів виходить 1 кілограм сухофруктів, оскільки фрукти втрачають велику частину своєї вологи.

 

Кращою вважається крупна, середньої жорсткості і пружності курага. Яскрава, звичайно, апетитніше виглядає, але насичений колір говорить про те, що в неї додали хімікати. Натуральні світлі фрукти при сушінні злегка бліднуть.

 

Найголовніша цінність кураги в тому, що при висушуванні зберігається більшість корисних мікроелементів. В ній залишається не так багато вітамінів, як в абрикосах, але ось мінеральних речовин ― калію, магнію, кальцію, заліза і фосфору ― куди більше, ніж у свіжих абрикосах. Багато в куразі вітаміну В5, органічних кислот і пектинів, ефективно виводять з організму людини важкі метали та радіонукліди.

 

Лікарі цінують курагу за здатність поліпшувати зір, лікувати серцеві хвороби. Вона сприяє усунення закупорки судин і пом'якшує тверді пухлини, омолоджує шкіру і зміцнює волосся. Рослинні волокна, що містяться в куразі, допомагають очищенню кишечника. Курага зміцнює серце і підвищує гемоглобін.

 

У кулінарії курага затребувана при приготуванні десертів, кондитерських виробів. У подрібненому вигляді курага використовується в якості приправи для додання блюдам кисло-солодкого смаку і приємного аромату. Курагу додають в компоти та інші напої, соуси, супи, плов, використовують як начинки для солодких пирогів.

 

 

Чорнослив

 

Чорнослив ― це сушена слива. Для його приготування беруть тільки повністю дозрілі, м'ясисті плоди. Чорнослив зберігає практично всі корисні речовини, що входять до складу свіжої сливи.

 

Чорнослив багатий мінералами, вітамінами і життєво необхідними для організму речовинами. Він допомагає в лікуванні на ранніх стадіях серцево-судинних захворювань, сприяє нормалізації тиску при гіпертонії, регулює роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує обмін речовин, сприяє позбавленню від зайвої ваги. Чорнослив володіє бактерицидними властивостями.

 

Він здатний навіть тонізувати і відновлювати знижену працездатність. А ще може покращувати зовнішній вигляд і стан шкіри.

 

Чорнослив входить до складу багатьох страв і напоїв, салатів, м'ясних страв, плову, компотів.

 

 

Фініки

 

У фініків чудовий смак і поживні властивості. Вважається, що вони містять всі необхідні речовини для людини. Тому кажуть, що харчуючись тільки фініками і водою, можна прожити кілька років.

 

Фініки містять велику кількість вуглеводів, жири, 15 солей і мінералів, 23 види різних амінокислот, які відсутні в таких фруктах, як яблука, апельсини, банани. Також вони містять вітаміни А, С, В1, В2, В6, ніацин, пантотенову кислоту, які сприяють засвоюваності вуглеводів, регулюють рівень глюкози в крові і вміст жирних кислот.

 

Фініки не містять холестерину. У зв'язку з тим що вони малокалорійні (23 калорії в одному финике) і містять величезну кількість корисних речовин, їх рекомендують вживати замість солодощів під час дієт.

 

Цей сухофрукт зміцнює серце, печінку і нирки, сприяють розвитку в кишечнику корисних бактерій, підтримує кислотний баланс організму і живить кров, сприяє розвитку кореневих закінчень мозку, посилює здатність організму протистояти різним інфекціям, у тому числі вірусним.

 

Фініки їдять в якості десертів, а також додають в різні кондитерські вироби. Також з них роблять відмінні цукерки, додаючи всередину який-небудь горіх і поливаючи зверху шоколадом.

 

 

Сушені яблука

 

Яблука можна сушити з шкіркою і насіннєвим гніздом, але якість підвищується, якщо їх перед сушінням почистити, вирізати серцевину.

 

Сушені яблука містять цукру ― фруктозу, глюкозу, сахарозу; органічні кислоти ― яблучну, лимонну, винну, хлорогенову і арабиновую; пектинові, дубильні і фарбувальні речовини, мінеральні солі, органічні сполуки заліза і фосфору; вітаміни ― провітамін А, В, С і ефірне масло.

 

Сушені яблука здатні допомогти страждаючим ревматизмом, подагрою, атеросклерозом, хронічними екземою та іншими захворюваннями шкіри. Вони корисні для зміцнення зору, шкіри, волосся і нігтів, а також для усунення захворювань нервового характеру.

 

Користь сушених яблук проявляється і в їх здатності поліпшити травлення, а також роботу кишечника, тому вівсяна каша із сушеними яблуками на сніданок буде служити вам тільки на благо. Крім каш їх можна додавати в салати і плов.

 

 

Сушена груша

 

Груша ― один з фруктів, який втрачає мінімум вітамінів при сушінні, щоправда, робити це потрібно при помірній температурі. Наші предки застосовували в народній медицині сушені груші для лікування кашлю.

 

Груша багата цукрами, органічними кислотами, ферментами, клітковиною, дубильними, азотними і пектиновими речовинами, вітамінами С, В1, Р, РР, каротин (провітамін А), а також флавоноїди і фітонцидами. Але найголовніша цінність груші полягає у вмісті поживних волокон. Кількість вітаміну С в ній невисоко. За вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть чорну смородину.

 

Груша дуже корисна для серця. Це пов'язано з тим, що вона містить багато калію. Чим краще і сильніше запах груші, тим більше її користь, особливо для серця.

 

З сушеної груші можна варити смачні компоти, додавати їх в якості начинки для випічки.

 

 

Сушені банани

 

Сушені банани виготовляють без використання будь-якої хімічної обробки. Спосіб їх приготування простий: зрілі банани очищають від шкірки, розкладають на деках і в'ялять при невеликій температурі в печах на деревному вугіллі.

 

Вологість бананів знижується до 17-19%, вони сильно зменшуються в розмірах. При цьому банани не втрачають корисних властивостей. М'якоть містить велику кількість вуглеводів, вітаміну C і деякі необхідні організму мінеральні речовини ― фосфор, залізо, калій, кальцій і магній.

 

Банани застосовуються в лікувальних цілях. Завдяки високому вмісту заліза і цукру вони допомагають у лікуванні анемії і загальної слабкості. У зелених бананах багато калію і натрію.
Сушені банани можна поєднувати з кашами, десертами.

 

 

Сушений персик

 

Персик — дуже цінний продукт. Його м'якоть не тільки соковита, ароматна, освіжаюча, але ще й поживна. Вона легко засвоюється. Персик сушать без кісточок, половинками.

 

Сушений персик містить цукру, яблучну, винну, лимонну, хінну, хлорогенову кислоту, вітаміни А і С, ефірні олії. Його часто рекомендують хворим серцево-судинними захворюваннями, застосовують як протиблювотний засіб.

 

Сушені персики використовують в якості десертів, поєднують з горіхами, кладуть у випічку, додають в каші і плов, попередньо подрібнивши.

 

 

Інжир

 

Є думка, що ретельно висушений інжир навіть смачніше свіжого. В процесі сушіння кількість білка в інжирі зростає до 3-6%, а цукру до 50-70%, в той час як свіжий інжир містить всього 1% білків, 15-20% цукрів.

 

Сушений інжир здатен примножити що виробляється нашим організмом енергію, поліпшити настрій, працездатність і розумову діяльність.

 

У сушеному інжирі клітковини більше, ніж у всіх інших сухофруктах, що надає відчуття ситості і покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Користь сушеного інжиру полягає в достатку в ньому мікроелементів і вітамінів, необхідних для нашого організму. Він володіє сильним проносним дією. Не варто вживати його при панкреатиті, діабеті або гострих захворюваннях кишечника.

 

Сушений інжир ― відмінне додаток до сирним асорті і провину. Його поєднують з медом і горіхами. З інжиру роблять різного роду брускетта.

 

 

Ізюм

 

Ізюм ― це сушений виноград з кісточками. Це один із самих корисних і популярних сухофруктів. Він зберігає майже всі корисні властивості свіжого винограду – 70-80% вітамінів і 100% мікроелементів.

 

Ізюм містить 79,5-87,5% цукрів-2,1-2,9% азотистих речовин, 0,7-2,3% кислот, у тому числі винну і олеаноловую кислоти, 1,3% клітковини, 2-2,9% золи, 16-22% вологи, вітаміни В1, В2 і В5, мікроелементи – залізо, бор, магній та інші.

 

Ізюм здатний зміцнювати нервову систему, діяти як заспокійливий засіб. Він лікує серце і легені, а лікарі рекомендують його як засіб проти анемії і загальної слабкості, від лихоманки і порушень шлунково-кишкового тракту, при хворобах серця і нирок.

 

У кулінарії родзинки використовується в хлібобулочних і кондитерських виробах, кексах і куличах. Його охоче додають в каші і плов.

 

 

Сушена журавлина

 

Журавлина багата вітамінами і мінеральними речовинами, які перешкоджають процесам старіння. Крім того, їй притаманні бактерицидні та протизапальні властивості, які сприяють не тільки профілактики, але і лікування багатьох захворювань.

 

Численні корисні властивості сушеної журавлини нічим не поступаються за цінним якостям свіжій ягоді. У сушеному вигляді у неї солодкий смак і насичений аромат.

 

У кулінарії сушена журавлина вважається безцінною. Її прийнято вживати в якості самостійного ласощі, а також додавати у випічку і салати, тим самим насичуючи їх вітамінами.

 

 

Сушений барбарис

 

Барбарис сушать у духовці або на відкритому повітрі, накривши рушником. У сушеному вигляді його можна зберігати близько 2 років на паперових або полотняних мішках.

 

Ягоди барбарису вважаються низькокалорійним і дієтичним продуктом. Плоди барбарису містять у собі каротиноїди (ксантофилл, лютеїн, хризантемаксантин, зеаксантин, ауроксантин, флавоксантин, капсантин), вуглеводи, дубильні речовини, пектинові речовини, золу, органічні кислоти, макро - і мікроелементи, вітаміни Е, С і бета-каротин.

 

Добре просушені і перемелені ягоди використовують в якості приємної кислої приправи до м'ясних страв. Багато додають барбарис в плов.

 

 

Вмикайте сухофрукти в свій раціон і не забувайте, крім іншого, варити з них корисні компоти, які влітку можна подавати в холодному вигляді, а взимку ― у гарячому.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner