Продавець Інтернет-магазин "Vegan-Tehnika" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
825 відгуків
promo_banner
+380 (63) 236-66-85
Vegan-Tehnika - інтернет-магазин техніки для здоров'я та натуральних продуктів харчування в Україні
Кошик

Кедровий горіх

Кедровий горіх

Сибірський кедровий горіх

 

Кедровий горіх - узагальнена назва насіння декількох видів рослин з роду Сосна, так званих кедрових сосен, які дають їстівні насіння. У Росії найчастіше кедровими горіхами називають насіння кедрової сосни сибірської (Pinus sibirica).

 

Кедрові горіх - це маленькі блідо-жовті зернята з яскравим смаком, їх майже завжди продають очищеними від шкаралупи. Пікантний смак кедрових горішків стає яскравішим, якщо їх підсмажити, коли вони починають виділяти масло.

 

Батьківщиною кедра вважаються безкраї сибірські простори, де й нині ростуть ці величні дерева, вік яких може досягати 3 000 років.

 

Калорійність кедрового горіха

Кедрові горіхи містять велику кількість жирів і вуглеводів. Їх калорійність – 673 кКал на 100 г сушеного або сирого продукту. Трохи менше калорій у кедрового макухи – 432 кКал на 100 р. Надмірне вживання кедрових горіхів може спровокувати ожиріння.

 

Харчова цінність в 100 грамах:

  • Білки: 13,7
  • Жири: 68,4
  • Вуглеводи: 13,1
  • Зола: 2,6
  • Вода: 2,3
  • Калорійність: 673

 

Корисні властивості кедрового горіха

Ядро кедрового горіха містить: жири, лецитин, азотисті речовини і в тому числі білки, вуглеводи, золу, вологу, глюкозу, фруктозу, сахарозу, крохмаль, декстрини, пентозани, клітковину. Так само кедровий горіх містить такі мікроелементи як фосфор, магній, калій, натрій і кальцій; мікроелементи - залізо, марганець, мідь, цинк, молібден, кремній, алюміній, йод, бор, нікель, кобальт, свинець, стронцій, срібло. Навіть навколоплідна оболонка насіння містить життєво важливі для людини макро - і мікроелементи, такі як фосфор, сірка, кальцій, калій, залізо, марганець і кремній. У 100 г ядер кедрових насіння міститься така кількість дефіцитних мікроелементів, яке здатне забезпечити добову потребу людини в марганці, міді, цинку та кобальті. У білку ядер кедрових насіння визначено 14 амінокислот, 70 % відносяться до незамінних, одна з яких — аргінін (близько 20 %) відіграє незамінну роль в розвитку організму, що росте. Кедровий горіх містить практично всі незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни: А, В, С, D, Е, Р. Біологічна цінність ядер кедрових горіхів обумовлена високим вмістом вітаміну В1 і вітаміну Е.

 

Вживання в їжу кедрового горіха дозволяє компенсувати «білковий голод» тим, хто перейшов на вегетаріанське харчування. Рослинний білок кедрового горіха ідеально збалансований і за складом близький до білків тканини людини і засвоюється організмом на 99%. Іншим фактором, що визначає високу поживну цінність кедрового горіха є те, що кедровий горіх містить практично всі незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінеральні елементи.

 

Будучи природним харчовим продуктом кедровий горіх не має протипоказань до вживання як в харчових, так і в лікувально-профілактичних цілях. Особливо корисний кедровий горіх при імунодефіцитних станах, алергічних захворюваннях, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця, захворюваннях шлунково-кишкового тракту у т. ч. виразкової та жовчнокам'яної хвороби.

 

Масло кедрового горіха володіє високими живильними і цілющими властивостями, легко засвоюється організмом. Кедрове масло містить величезну кількість вітамінів (С, B1, В2, A, E, P, F), незамінними жирними, в тому числі поліненасиченими (Омега-3) кислотами, сприяє регуляції роботи печінки і шлунково-кишкового тракту, нормалізує рівень холестерину в крові; сприяє виведенню токсичних речовин з організму, покращує клітинний обмін, склад крові; благотворно впливає на нервову систему; має загальнозміцнюючу дію; стимулює функцію статевих залоз; підвищує фізичну та розумову працездатність; ефективно при дисбактеріозах і авітамінозах; корисно для росту і розвитку дитячого організму.

 

Цінні дієтичні і лікувальні властивості кедрових горіхів допомагають при підвищеному артеріальному тиску і атеросклерозі, дають позитивний ефект при підвищеній кислотності шлункового соку, при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, проти відрижки і печії.

 

Шкаралупа кедрового горіха в подрібненому стані може використовуватися для годівлі тварин. Вона володіє середньою поживністю в порівнянні з іншими видами кормів, правда в ній багато клітковини, тому засвоюваність її невисока.

 

При віджимі масла з ядра кедрового горіха (методом холодного пресування) залишається кедровий макуха, який багатий біологічно активними речовинами, мікроелементами, білками, вітамінами Е, А, С, Ц групи В, ненасиченими жирними кислотами, не містить холестерину. Це відмінний дієтичний продукт, який при вживанні сприяє нормалізації обміну речовин, підтримання здоров'я і збереження працездатності людини на довгі роки. Його рекомендують додавати в десерти, креми, фруктові та овочеві салати. Він надає тонкий смак і аромат тортів, тістечок, морозива та інших кондитерських виробів. Можна вживати і з сиром, мюслі, медом і т. д.

 

Народна медицина охоче і широко застосовувала кедрові горішки для лікування різних захворювань. Так, наприклад, населення Сибіру здавна вважає кедрові горішки ефективним лікувальним засобом при відкладенні солей.

 

Лушпиння і макуха кедрових горішків перш використовували для приготування очисних ванн, до них також додавали висівки. Ванна надавала саме благотворний вплив на шкіру, особливо потріскану, огрубілу. Такі ванни рекомендуються при діатезі, екземі, гнійних та інших захворюваннях шкіри. Крім того, ванна з додаванням відвару лушпиння і макухи кедрових горішків надає заспокійливу дію на нервову систему. Вона корисна як при перезбудженні, так і при перевтомі.

 

Настоянку кедрових горішків (цілком) застосовували для лікування суглобового ревматизму, подагри, при порушенні обміну речовин, авітаміноз. Товчені горіхи разом зі шкаралупою заливали горілкою, наполягали 7 днів, проціджували і приймали протягом 1,5-2 місяців.

 

Шкаралупа кедрових горішків багата дубильними речовинами. З неї готують настойки і відвари (2-3 ст. ложки на склянку), які використовуються при запаленні слизових оболонок порожнини рота та інших органів, у вигляді примочок і обмивань - при хворобах шкіри (лишай, гнійничкові ураження, екзема та ін), опіках.

 

Настоянка скорлупок від кедрових горішків використовувалася для лікування шлунково-кишкового тракту. Вона піднімає тонус, додає сили і відновлює нормальне функціонування органів шлунково-кишкового тракту.

 

Відвар шкаралупи кедрових горіхів має в'яжучу, заспокійливу і протизапальну дію, його рекомендують пити при шлунково-кишкових розладах.

 

Настій шкаралупи кедрових горішків сибірські знахарі радять вживати при геморої. Народна медицина рекомендує пити настій шкаралупи кедрових горішків при захворюваннях крові, а також при остеохондрозах, артритах.

 

Измельченные ядра кедровых орехов с медом полезно употреблять при язвенной болезни. Народная медицина считает, что при различных заболеваниях кожи, в том числе и раке, экземах, фурункулах, постоянное употребление натуральных кедровых орешков или кедрового масла ведет к выздоровлению.

 

Кедровые орешки должны постоянно быть в рационе детей и подростков. Они благотворно влияют на физическое и умственное развитие ребенка. Очень полезны и необходимы в период смены молочных зубов.

 

Вживання кедрових горішків підвищує захисні сили організму, зміцнює імунну систему. Кедрові горішки підсилюють потенцію у чоловіків.

 

Купити кедрові горіхи, масло кедрове, а також клітковину кедрових горіхів Ви можете в інтернет-магазині Веган-Техніка:

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner