Кавомашини, кавоварки
- Ростер для обсмажування кави Coffee Roaster Gene Cafe CBR-101 (Модель 2023)23 500 ₴Готово до відправки
- Електрочайник з терморегулятором Rommelsbacher TA 2000 Tea Maker & Water Kettle5 630 ₴Готово до відправки
- Автоматична консервоварка / диспенсер для гарячих напоїв Rommelsbacher KA 2004/E15 380 ₴Готово до відправки
КАВОМАШИНИ І КАВОВАРКИ
Кавомашина - пристрій для автоматичного приготування кави з пропонованого продукту (зерно, мелена кава). Варіння кави в кавомашині передбачає мінімальну участь людини.
Кавоварка - це кухонне обладнання, яке використовують у процесі приготування такого напою як кава. Існує кілька основних видів кавоварок, які відрізняються не тільки зовнішнім виглядом, а й механізмом роботи, а також функціональністю.
Серед основних видів кавоварок можна виділити такі:
- чалдова кавоварка;
- краплинна кавоварка відрізняється від інших видів тим, що в процесі роботи в приладі не створюється тиск, вода повільно стікає і в прямому сенсі про краплі просочується через каву;
- гейзерна кавоварка являє собою пристосування, яке складається з трьох основних частин: ємності для води в основі приладу, фільтра, який розташовується по середини і в який міститься мелена кава, а також верхньої ємності, в яку під тиском, що виник в результаті температурного впливу, надходить готовий до вживання кави;
- капсульна кавоварка - це прилад, у процесі роботи якого використовуються капсули з меленою кавою;
- кавоварка еспресо призначена спеціально для приготування такого виду напою як капучіно, а також класичного еспресо;
- ріжкова кавоварка.
Спочатку для варіння кави люди використовували таке пристосування як турка або джезва. Проте, науково-технічний прогрес вніс свої корективи і в процесі приготування знаменитої та всіма улюбленої кави. Електрична кавоварка набагато зручніша у використанні, ніж джезва чи турка. Цей прилад сам робить всю роботу за людину, необхідно лише засипати в машину каву та запустити процес приготування напою.
Той чи інший вид кавоварок відрізняється залежно від набору функцій, якими має прилад. Наприклад, одними з найдорожчих видів кавоварок можна віднести спеціалізовані кавомашини, які не тільки готують класичний еспресо, але й самі благають зерна кави. Сучасні кавоварки можуть приготувати різні види напою, наприклад капучино, латте, мокачино та інші.
Ця перевага дозволяє використовувати кавоварки в ресторанах, барах, а також кав'ярнях. Побутова кавоварка відрізняється від спеціалізованих розмірів, а також своїми можливостями приготування кави. Як правило, стандартна побутова кавоварка не оснащена конструкцією для помелу зерен кави. Тому в кавоварку засипають необхідну кількість вже перемеленої або розчинної кави.
Крім того, кавоварка оснащена ємністю для води. У процесі роботи кава пропускається через фільтр кавоварки за допомогою вільної подачі води. Зазвичай, перемелений до кави знаходиться всередині паперового або металевого фільтра, який знаходиться всередині спеціальної вирви. Ця лійка вміщена над керамічною або скляною ємністю з водою.
Принцип роботи побутової кавоварки простий і є кілька етапів. Спочатку холодна вода нагрівається до кипіння в спеціальну ємність, а потім завдяки будові кавоварки переходить у вирву. Фахівці стверджують, що кава, приготована за допомогою металевого фільтра, може завдати значної шкоди людському організму. Паперовий фільтр позбавляє кави від домішок та важких сполук.
Кавомашина чи кавоварка?
Кавомашина та кавоварка - це два різні побутові пристрої. У сучасній англійській мові є два поняття - "coffee machine" і "coffee maker". Кавоварка виконує функції тільки варіння кави з готової меленої кави. Використовуючи кавоварку, необхідно надати мелену каву або упаковану каву (у капсулах), що вже змушує людину виконати певну частину роботи з підготовки та розмелювання зерен. Під час приготування необхідно контролювати процес. У процесі приготування від користувача будуть потрібні деякі специфічні вміння та навички: треба буде засипати мелену каву, у ріжкових - правильним чином її утрамбувати, сформувавши кавову «таблетку», зрештою - видалити відпрацьовану кавову гущу і вичистити фільтр. Через такі маніпуляції ці пристрої формально відносять до кавоварок.
На відміну від кавоварки кавоварка розмелює зерна і варить каву, як з меленої кави, так і з кавових зерен всього лише натисканням кнопки.
Розмір кавоварки значно більше розміру кавоварки, так як кавоварка має більше функціональних вузлів, у тому числі і електронне управління.
При включенні кавомашини видає шум, готуючи вузли до роботи та сигналізуючи користувачеві про готовність.
Більшість першокласних кав'ярень та престижних ресторанів обладнано саме такими, традиційними кавовими машинами.
Сучасні моделі стають компактнішими і менш галасливими.
Ціна кавоварки приблизно в чотири-шість разів вище ціни кавоварки. Тому для подорожчання, і у зв'язку з привабливістю для споживача, деякі виробники та посередники позиціонують свій товар, як кавомашини.