Нут, баранячий горох, насіння нуту
46 ₴/упаковка
Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн
- Готово до відправки
Нут для пророщування, баранячий горох, насіння нуту
Нут (баранячий горох) – дуже смачний і поживний улюбленець веганів, спортсменів та прихильників правильного харчування. Світло-бежеві боби – досить об'ємні за розміром, мають соковитий горіхово-білковий смак та маслянисту структуру. Нутова крупа входить до трійки найпопулярніших бобових культур світу.
Особливості виробництва насіння нуту
Ми ретельно контролюємо весь процес постачання нуту з полів до покупця: від догляду за рослиною до розфасовки.
- Вирощування. Наш нут росте далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива та інша агрохімія не використовуються.
- Зберігання. Боби зберігаються відповідно до санітарних норм і фасуються у день замовлення. Покупець отримує свіжий нут з останнього врожаю.
- Фасування. Товар упаковується в екологічну паперову тару і надсилається покупцеві.
Застосування насіння нуту в кулінарії
Нут відварюють, готують на пару, додають у супи, обсмажують, консервують і запікають. Завдяки нейтральному смакові, він прекрасно поєднується з солоними і солодкими інгредієнтами: рослинними оліями, прянощами, овочами, горіхами, медом, шоколадом та ін.
Страви з нуту готують у всьому світі: в Індії – суп-пюре дал, на Близькому Сході – хумус і фалафель, в Іспанії – суп косідо. Також з нього можна приготувати дуже смачні та поживні вегетаріанські котлети, млинці, пюре, запіканки, рагу, корисні безглютенові десерти та навіть веганське морозиво.
Найпростіший спосіб приготування нуту – відварити його до готовності та вживати як самостійний гарнір. Для кращого розварювання у воду для замочування або вже при варінні до нуту можна додати трішки соди. З води, що залишилася після варіння нуту і містить багато білку, можна зробити аквафабу – рослинний замінник яєць.
ХУМУС ЗІ СПЕЦІЯМИ
Хумус – поживна закуска, яку традиційно намазують на лаваш, хліб і грінки, або доповнюють нею різні страви. Рецепт можна взяти за основу й експериментувати з добавками.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- відварений нут – 1,5 скл.
- паста тахіні – 2 ст.л.
- часник – 1 зубчик
- лимонний сік – 1 ч.л.
- оливкова олія – 2-3 ст.л.
- спеції (перець чорний мелений, куркума, сіль, імбир сушений) – на смак
- зелень – на смак.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Нут пробити блендером до м’якої однорідної консистенції. Якщо пюре вийшло сухе, можна додати трохи води.
- Часник розчавити у часникодавці.
- Додати до нуту всі інгредієнти та перемішати.
- Перекласти у піалу для подачі, прикрасити гілочкою петрушки або кропу.
Пророщування насіння нуту
Нут відмінно проростає, подвоюючи свої корисні властивості (особливо кількість вітаміну С). У пророщеному вигляді його вживають сирим, додаючи в салати, сироїдні страви та не піддаючи тепловій обробці. Смак у пророщених бобів – сируватий і свіжий.
Щоб проростити боби, потрібно спочатку залити їх чистою холодною водою на 12 годин. Після цього воду злити, горох добре промити за допомогою друшляка та помістити у неглибокий харчовий контейнер або пророщувач. Накрити кришкою та залишити при кімнатній температурі на добу. Далі рекомендується взяти велику керамічну форму, застелити її вологою марлею або натуральною тканиною, складеною в 2-3 шари, зверху викласти нут і накрити тонким шаром вологої тканини. Залишити так ще на добу при кімнатній температурі. За цей час з'являться перші паростки. Пророщений нут потрібно промити і залишити при кімнатній температурі ще на добу. Перед вживанням необхідно промивати додатково. Зберігати не довше 5 днів у холодильнику в скляній тарі з доступом до повітря.
Корисні властивості насіння нуту для оздоровлення
Нут може служити профілактикою онкологічних захворювань, дефіциту білка, ослаблення імунітету. Має антиоксидантний потенціал і може знизити рівень шкідливого з’єднання акриламіду в оброблених харчових продуктах. Ідеально підійде для тих, хто стежить за фігурою та дотримується правильного харчування.
- Видільна система. Виведення шлаків, токсинів, радіонуклідів, очищення організму від важких металів і солей.
- Кровоносна система. Зміцнення стінок судин і серцевого м’язу. Профілактика анемії та атеросклерозу. Зниження рівня холестерину й артеріального тиску.
- Травна система. Поліпшення функції печінки. Користь при запорах, застійних явищах в органах ШКТ. Пробіотичні властивості.
- Нервова система. Підтримання зору. Полегшення депресивних і тривожних станів, усунення перепадів настрою, користь при хронічних стресах. Поліпшення пам’яті, концентрації уваги, швидкості реакції. Нормалізація сну.
- Опорно-рухова система. Загоєння запалень у суглобах, прискорення зрощення кісток. Зміцнення та нарощування м’язів.
- Покривна система. Сприятливий вплив на волосся та нігті, надання пружності та сяйва шкірі.
- Статева система. Пом’якшення менструального синдрому у жінок, поліпшення потенції у чоловіків. Підвищення шансів на овуляцію. Профілактика захворювань сечостатевих органів.
Особливості вживання та зберігання насіння нуту
- Для вагітних: рекомендується як багате джерело фолієвої кислоти, а також для усунення токсикозу.
- Для годувальниць: сприяє появі молока та робить його більш поживним.
- Для дітей: дозволяється з 18 міс. у вигляді пюре та супчиків (після тривалого вимочування та варіння).
- Для літніх людей: рекомендується для зниження ризику захворювань опорно-рухового апарату, серцевих захворювань, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
- Зберігання: не більше 6 місяців у сухому прохолодному місці (оптимально при +5-10°С).
Протипоказання насіння нуту
Не вживати нут при індивідуальній чутливості організму, виразках сечового міхура, хворобах печінки та підшлункової залози, серйозних захворюваннях кишкового тракту. Не рекомендується при таких захворюваннях:
- тромбофлебіт;
- холецистит;
- подагра;
- нефрит.
Корисний склад насіння нуту
- Вітаміни: А, група В, C, E, K, P;
- Біологічно значущі елементи: калій, магній, мідь, залізо, кальцій, йод, цинк, селен, марганець, молібден, кремній, фосфор;
- Корисні сполуки: поліфеноли, пуринові основи.
Характеристики
- Білки 19 г на 100 г продукту
- Жири 6 г на 100 г продукту
- Вуглеводи 61 г на 100 г продукту
- Калорійність 364 Ккал на 100 г продукту
- Тип упаковки паперовий крафт-пакет або мішок
- Термін зберігання (рекомендований) 6 міс. у сухому місці при температурі від +4°С до +18°С
- Додаткова інформація сертифікат “Органік Стандарт”
- Країна походження бобів Україна
Більше зерна та насіння для пророщування можна переглянути в цьому розділі
Усі наші товари на сайті vegan-tehnika.com.ua
Основні атрибути | |
---|---|
Тип продукції | Посівний (насіння) |
ГМО | Ні |
Країна виробник | Україна |
Користувальницькі характеристики | |
Упаковка | 250 г |
Культура | Нут |
- Ціна: 46 ₴/упаковка