Арахісова паста
Арахісова паста
Арахісова паста – це високопоживний калорійний продукт, популярний в Сполучених штатах і багатьох англомовних країнах, є гідною альтернативою м'ясу при вегетаріанському способі життя
Опис арахісової пасти
Арахісова паста особливо популярна в англомовних країнах, виготовляється з підсмаженого арахісу – земляного горіха сімейства бобових, культурної батьківщиною якої є Південна Америка. Відомо, що пасту винайшов в 1890 році американський лікар-дієтолог, шукав альтернативу м'яса та яєць на допомогу вегетаріанцям для підтримки в організмі необхідного рівня вітамінів і білків, якими багатий арахіс. Незабаром ідея унікального продукту вийшла на серійне виробництво, хоча тоді технологія його виготовлення відрізнялася від сучасної: перемелювання горіхів відбувалося після їх варіння, в результаті чого паста втрачала свій аромат. Незабаром був отриманий перший патент на виготовлення, в якому продукт називався «арахісове масло». У продажу з'явилися дробарку для арахісу для домашнього виготовлення пасти. Масовим просуванням продукту на ринок зайнявся великий торговець К. Самнер, має власні торгові майданчики в Сент-Луїсі, вперше представив пасту в 1904 році на Національній Універсальній Виставці. У 1922 році навчилися виготовляти менше швидкопсувну пасту (термін придатності зріс до одного року), що дозволило вивозити її за межі штату Каліфорнія. Незабаром з'явилися ще кілька підвидів продукту, в тому числі популярна до цих пір «хрумка» паста (в неї після приготування додають дрібно порізані шматочки обсмаженого арахісу, а також цукор) і класична паста з вершковою структурою. В даний час Америка залишається основним експортером арахісового масла, на виготовлення якого йде половина урожаю арахісу всієї країни. Конкуренцію Сполученим Штатам по виробництву продукту можуть скласти лише Аргентина і Чилі.
Залежно від тривалості перемелювання маси виготовляють різні типи арахісової пасти. Це суміш очищеного меленого горіха, рослинного масла, невеликої кількості солі і цукру і різних добавок для забезпечення стійкої консистенції продукту. Сьогодні на прилавках можна зустріти пасти з додаванням кокосової стружки, цукатів, подрібнених горіхів, пасти без цукру і солі, кремові пасти та ін. За статистикою, це «масло» щодня вживають до 40 мільйонів жителів США. Якісна арахісова паста повинна бути однорідної кремоподібної консистенції зі смаком і запахом, властивими свежеобжаренным ядер арахісу, від світло-коричневого до коричневого кольору без патогенної мікрофлори. Термін зберігання продукту при температурі 0-20° С і відносній вологості 75% становить від 6 місяців до одного року в залежності від технології виготовлення.
Традиційно арахісова паста намазується на хліб або тост і вживається на сніданок з кавою, чаєм, молоком. У Сполучених Штатах користуються популярністю бутерброди з желе і арахісової пастою. У кулінарії пасту використовують для приготування різноманітних печива та здоби. Її додають в різотто і соуси для додання їм горіхового смаку, а також ― у крему для тортів і тістечок.
Склад і корисні властивості арахісової пасти
Арахіс за поживністю не поступається таким популярним бобовим культурам як квасоля або горох. Цей рослинний білок, повністю позбавлений холестерину, багатий вітамінами В1, В2, А, Е, РР, а також фолієвою кислотою, яка сприяє зростанню і оновленню клітин, мікроелементами (залізом, цинком, магнієм, кобальтом, калієм, кальцієм, фосфором, йодом), клітковиною. Арахіс дуже багатий антиоксидантами – речовинами, що захищають наші клітини від негативного впливу вільних радикалів. Це робить горіх одним з найбільш ефективних засобів у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями. За цим показником арахіс стоїть в одному ряду з ожиною та суницями і поступається лише лідеру – гранату. Недавні дослідження показали, що регулярне споживання арахісової пасти в складі здорової дієти знижує ризик серцево-судинних захворювань на 15-20%.
Арахісова паста зазнає холодну обробку, що дає можливість зберегти в ній всі корисні властивості, притаманні арахісу. У ній також як і в самому горісі зберігається достатньо велика кількість вітамінів, мікроелементів і клітковини. Арахісова паста містить в основному ненасичені жири, які сприяють пониженню рівня холестерину в крові. Мікроелементи, якими багата паста, необхідні для нормального функціонування організму: печінки, серця, нервової тканини та інших органів і систем. Вважається, що паста сильно підвищує рівень тестостерону, який допомагає нарощує м'язи і спалювати жир. Велика кількість протеїну в арахісі робить пасту альтернативою м'ясних продуктів при вегетаріанському способі життя. Арахісова дієта з щоденним вживанням пасти, підсилює відчуття ситості, знаходить своїх прихильників в середовищі шоу - та модельного бізнесу.
Протипоказання арахісової пасти
Багато людей страждають алергічними реакціями на різні види горіхів, в тому числі і арахіс. Крім того, в пасті багато жирів, відповідно, і калорій, тому слід дотримуватися міри і вживати продукт не більше 3-4 столових ложок в день. Уважно вивчайте склад пасти: бажано, щоб вона містила якомога менше цукру і штучних ароматизаторів, а також шкідливих гідрогенізованих жирів (трансжирів). Справжня арахісова паста повинна бути повністю натуральною.
- Лляні каші з корисними добавкамиЗустрічайте весняну новинку - поживні лляні каші з корисними добавками!Повна версія статті