
Пшоно (просо), пшоняна крупа
36 ₴/упаковка
Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн
- Готово до відправки
Пшоно (просо) - пшоняна крупа
Пшоно – дрібна крупа з проса, очищена від твердої оболонки. Відноситься до низькокалорійних дієтичних і лужних продуктів, при цьому добре насичує та легко засвоюється. Це багате джерело харчових волокон, вітамінів групи B, кальцію, заліза та магнію. Підходить для приготування безглютенового пшоняного борошна.
Особливості виробництва пшона
Ми ретельно контролюємо весь процес постачання пшона: від догляду за рослиною до розфасовки.
- Вирощування. Пшоно вирощується на власному полі компанії органічним методом далеко від великих міст, жвавих доріг і промислових зон. Синтетичні добрива, пестициди та інша агрохімія не використовуються.
- Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіже пшоно з останнього врожаю.
- Фасування. В день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Застосування пшона в кулінарії
Універсальна страва з пшона – жовта ароматна каша, яка може бути і смачною самостійною стравою, і чудовим гарніром, і відмінною начинкою для голубців, запіканок, пиріжків, зразів і фаршированих овочів. Також з крупи готують випічку, додають у супи (уху, куліш, харчо) і котлети, перемелюють на борошно.
Пшоно смачним і корисним чином поєднується з сиром, зеленню, гарбузом, лляною олією, рисом, сухофруктами, молочними продуктами.
Перед уживанням крупу рекомендується замочити, щоб знизити вміст антинутрієнтів. Також перед приготуванням пшоно можна трохи обсмажити (це посилить його аромат і додасть розсипчастості).
РОЗСИПЧАСТА ПШОНЯНА КАША
Класичній ароматній каші з пшона характерні розсипчаста текстура та м’який смак, що неодмінно змусять просити добавки. Рецепт можна взяти за основу та модифікувати на свій смак у солодкому і солоному варіантах.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- пшоно – 100 г
- вода – 200 г
- сіль – на смак
- масло вершкове – на смак.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Пшоняну крупу перебрати і промити.
- Залити в киплячу підсолену воду і варити 17-20 хвилин, постійно помішуючи.
- Для більш м’якого смаку і розкриття аромату рекомендується потримати каструлю з кашею на водяній бані.
- Заправити кашу маслом і дати ще трохи настоятися.
Пророщування пшоняної крупи
Не підходить для пророщування, хоча пшонку можна “активувати” тривалим замочуванням.
Корисні властивості пшона
Пшоно з усіх видів круп вважається найменш алергенним, тому його сміливо включають в раціон дітей. У вигляді відварів допомагає у схудненні, лікуванні пухлин і діабету, залужнює організм.
- Видільна система. Виведення шлаків, антибіотиків, залишків токсичних ліків. Легкий сечогінний ефект.
- Кровоносна система. Зміцнення серцевого м’язу (особливо у поєднанні з лляною олією). Профілактика анемії та підвищеного холестерину в крові. Легкий судинорозширювальний ефект, поліпшення кровообігу, нормалізація тиску. Зниження ризиків інсульту, атеросклерозу та серцевих нападів. Захист судин від патогенних змін.
- Травна система. Поліпшення роботи шлунку. Попередження утворення каменів у жовчному міхурі. М’яке очищення печінки та кишечника.
- Покривна система. Поліпшення зовнішнього вигляду шкіри, зміцнення та стимуляція росту волосся та нігтів.
- Ендокринна система. Сприяння виробленню ферментів, що беруть участь у синтезі інсуліну та засвоєнні глюкози. Нормалізація обміну речовин, зменшення жироутворення.
- Опорно-рухова система. Зміцнення кісток і зубів (за рахунок кальцію), надання м’язам еластичності (за рахунок міді).
Особливості вживання та зберігання пшона
- Для вагітних: рекомендується для виведення токсинів і підтримання вітамінно-мінерального балансу. З обережністю вживати у 3-му триместрі.
- Для дітей: можна вводити в раціон з 8-9 місяців.
- Для діабетиків: підходить ідеально, оскільки має низький глікемічний індекс, контролює рівень глюкози, знижує інсулінорезистентність.
- Зберігання: не більше 6 місяців у сухому темному прохолодному місці та в герметичній тарі. Чим меншим буде доступ світла і повітря – тим довше пшоно збереже свої корисні властивості й не згіркне.
Протипоказання пшона
Рекомендується відмовитися від пшона при індивідуальній чутливості організму та гіпотиреозі, обмежити вживання при запальних процесах у товстій кишці, серйозних захворюваннях шлунка, зниженій кислотності.
Пшоно містить антинутрієнти, які можуть перешкоджати засвоєнню деяких важливих мікроелементів і порушувати функцію щитовидної залози. Але при збалансованому харчуванні і дотриманні норми такі побічні ефекти не загрожують, особливо якщо крупу попередньо замочувати.
Корисний склад пшона
- Вітаміни: B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолієва кислота), Е, К, PP;
- Біологічно значущі елементи: селен, марганець, калій, магній, фосфор, залізо, цинк, натрій, мідь, кальцій;
- Корисні сполуки: амінокислоти, в тому числі незамінні (третнін, валін, лейцин, лізин, гістидин), антиоксиданти (ферулова кислота, катехіни).
Характеристики
- Білки 3,5 г на 100 г продукту
- Жири 1,54 г на 100 г продукту
- Вуглеводи 26,14 г на 100 г продукту
- Калорійність 119 Ккал на 100 г продукту
- Тип упаковки паперовий крафт-пакет або мішок
- Термін зберігання (рекомендований) 6 міс. у темному місці при температурі від +4°С до +18°С
- Країна походження насіння Україна
Більше зерна та насіння для пророщування можна переглянути в цьому розділі
Усі наші товари на сайті vegan-tehnika.com.ua
Основні | |
---|---|
Виробник | Насіння України |
Країна виробник | Україна |
Вид крупи | Пшоняна |
Термін придатності | 6 міс |
Упаковка | Пакет з крафт-паперу |
Колір | Жовтий |
- Ціна: 36 ₴/упаковка