Жито зерно, крупа житня
26 ₴/упаковка
Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн
- Готово до відправки
Жито органічне - зерно жита, крупа житня
Жито близько пов’язане з ячменем і пшеницею, але все ж істотно від них відрізняється. У житнього зерна довгаста форма і темний відтінок, кислувато-медовий смак, підвищений вміст йоду, калію, клітковини. Підходить для пророщування, приготування борошна та пластівців. Необхідне при здоровому схудненні, цукровому діабеті, фізичних навантаженнях.
Особливості виробництва житнього зерна
Ми ретельно контролюємо весь процес виробництва жита: від догляду за рослиною до розфасовки.
- Вирощування. Наше жито росте далеко від великих міст і промислових підприємств. Мінеральні добрива, пестициди та інсектициди не використовуються.
- Зберігання. Продукт зберігається відповідно до санітарних норм і фасується в день замовлення. Покупець отримує свіжі житні зерна з останнього врожаю.
- Фасування. В день замовлення товар упаковується в екологічну паперову тару.
Застосування житнього насіння в кулінарії
Злак відомий як основний компонент хліба та квасу, але цим можливості жита не обмежуються. Його можна пророщувати, варити з нього кашу та кисіль, експериментувати з усілякою корисною випічкою.
Цілісні зерна можна використовувати так само, як пшеничні: в салатах, запіканках, супах, тушкованих стравах, а також як основу для зернових тарілок.
Цілісне зерно додається в хліб пумпернікель, популярний у німецькій кухні.
ЖИТНІЙ ХЛІБ ПУМПЕРНІКЕЛЬ
Домашній хлібець німецького походження має щільну та вологу текстуру, апетитний аромат і солодкуватий смак. Дуже корисний для ШКТ. Для підтримання необхідної вологості хліб повинен випікатись у закритій формі з кришкою (пульмані). Якщо такої немає, можна використовувати звичайну металеву. Для надання красивого темного відтінку іноді в пумпернікель додають сироп цукрового буряка.
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для закваски
- цільнозернове житнє борошно грубого помелу – 105 г
- вода – 105 г
- зріла житня закваска – 5 г.
Для зернової мочки
- жито в зернах – 70 г
- гаряча вода для замочування.
Для хлібної мочки
- чорні житні сухарі – 70 г
- вода для замочування.
Для тіста
- житнє борошно тонкого помелу – 88 г
- житня клітковина – 88 г
- закваска – 210 г
- вода від хлібної мочки – 70 мл
- вся зернова мочка
- вся хлібна мочка
- сіль.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
- Приготувати закваску й дати їй дозріти 14-16 годин при кімнатній температурі.
- Замочити жито на ніч. На наступний день проварити його в трьох об’ємах води близько години, доки зерна не стануть м’якими та пластичними, і відкинути на друшляк.
- Замочити сухарі з кіркою в гарячій воді й залишити мінімум на 4 години. Вичавити воду, наскільки це можливо, і зберегти її для тіста.
- Змішати всі інгредієнти, крім води від сухарів, і замісити тісто. Воно повинно бути середньої консистенції, трохи липке. Воду додати за необхідності (можливо, вона й не знадобиться).
- Вимісити тісто міксером 10-12 хвилин на малій швидкості. Накрити й залишити на 1 годину.
- Змастити форму та кришку олією, посипати клітковиною або житнім борошном.
- Сформувати тісто в буханку й укласти в форму. Закрити кришку. Розстоювання – 60-90 хвилин при 27-28°С. Коли тісто підійде до 2 см нижче краєчка форми, хліб можна садити в піч.
- Оскільки хліб печеться 12-16 годин, важливо, щоб температура повільно зменшувалася в процесі випікання. Всі духовки різні, тому точний режим випічки можна встановити лише досвідним шляхом. Можна спробувати так: 190°С – 1 година з парою, 130°С – 4 години, 45°С – 4 години, 40°С – 4 години. Залишити до повного охолодження в духовці.
- Готовий пумпернікель рекомендується витримати близько доби у щільно закритій упаковці, щоб волога рівномірно розподілилася по всьому об’єму.
Пророщування житнього зерна
Жито пророщують за звичайним алгоритмом:
- замочують на 6-12 годин у холодній воді;
- ретельно промивають і зливають воду;
- залишають зерна в темному місці до появи проростків / паростків;
- споліскують 2-3 рази на день, щоб запобігти зараженню цвіллю та бактеріями.
Найбільш прийнятні для вживання в їжу – проростки завдовжки 5-6 мм.
Під час пророщування кількість поживних речовин збільшується в 10-15 разів! Вживання у пророщеному вигляді зерен жита стимулює травний процес, підвищує імунітет, сприяє зниженню рівня цукру в крові. Для профілактики сезонних застудних захворювань і поліпшення функції ШКТ досить з’їдати 50 г пророщених зерен щодня.
Корисні властивості житнього зерна для оздоровлення
Жито прекрасно тонізує та зміцнює організм, здавна застосовується у лікувальних цілях. Клітковина, що міститься в ньому, збільшує відчуття ситості та сприяє меншому споживанню їжі.
- Травна система. Відновлення здорового мікробіому кишечника. Усунення запорів. Зниження ризику утворення каменів у жовчному міхурі.
- Видільна система. Виведення шлаків і токсичних речовин, прискорення очисних процесів.
- Кровоносна система. Зміцнення стінок судин. Зниження холестерину в крові. Користь при анемії, зниження ризику розвитку атеросклерозу.
- Ендокринна система. Усунення порушення функцій щитовидної залози. Зниження інсулінової відповіді, поліпшення глюкозного профілю в крові, зменшення запалень при метаболічному синдромі. Зміцнення імунітету. Поліпшення обміну речовин. Пом’якшення симптомів клімаксу та ПМС.
- Покривна система. Поліпшення стану шкіри та волосся, усунення проявів целюліту. Прискорення процесів регенерації тканин. Користь при гнійних ураженнях шкіри за допомогою припарок з житнього тіста.
- Опорно-рухова система. Профілактика остеопорозу. Зміцнення кісток і зубів, відновлення роботи хрящів.
Особливості вживання та зберігання житніх зерен
- Для вагітних: рекомендується для підвищення кількості заліза та інших важливих мікроелементів. Після пологів допомагає відновленню пружності та підтягнутості шкіри.
- Для дітей: рекомендується починати вживати житні продукти з 1 року. Бажано, щоб житня випічка трохи зачерствіла.
- Для діабетиків: корисне, оскільки контролює рівень цукру в крові та регулює апетит.
- Зберігання: не більше 6 місяців у сухому темному місці при температурі +5-18°C.
Протипоказання житнього зерна
Вживання житнього зерна забороняється при загостренні виразкової хвороби шлунка та кишечника, хронічному гіперацидному гастриті, алергії на злаки. Не застосовувати при целіакії.
Корисний склад житнього зерна
- Вітаміни: група В, А, Е.
- Біологічно значущі елементи: кальцій, калій, фосфор, магній, залізо, натрій, марганець, селен, цинк, мідь, фтор, йод.
- Корисні сполуки: амінокислоти (лізин, треонін, триптофан), жирні кислоти, антиоксиданти, фітонутрієнти.
Характеристики
- Білки 10,34 г на 100 г продукту
- Жири 1,63 г на 100 г продукту
- Вуглеводи 60,76 г на 100 г продукту
- Калорійність 338 Ккал на 100 г продукту
- Тип упаковки паперовий крафт-пакет або мішок
- Термін зберігання (рекомендований) 6 міс. у темному прохолодному місці
- Додаткова інформація сертифікат “Органік Стандарт”
- Країна походження зерна Україна
Більше зерна та насіння для пророщування можна переглянути в цьому розділі
Усі наші товари на сайті vegan-tehnika.com.ua
Основні атрибути | |
---|---|
Тип продукції | Посівний (насіння) |
ГМО | Ні |
Країна виробник | Україна |
Користувацькі характеристики | |
Упаковка | 250 г |
Культура | Жито |
- Ціна: 26 ₴/упаковка