Продавець Інтернет-магазин "Vegan-Tehnika" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
812 відгуків
promo_banner
+380 (63) 236-66-85
Vegan-Tehnika - інтернет-магазин техніки для здоров'я та натуральних продуктів харчування в Україні
Кошик

Диня — користь і лікувальні властивості дині. Як вибрати стиглу диню

Диня — користь і лікувальні властивості дині. Як вибрати стиглу диню

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ДИНІ: ЯК ВИБРАТИ СТИГЛУ ДИНЮ, КОРИСТЬ І ШКОДУ ДИНІ

Диня, ця баштанна культура належить до рослин з сімейства Гарбузові, помилково-ягода, вид роду Огірок. Вважається, що батьківщиною дині стали Ост-Індія і Африка. Ця рослина є світло - і теплолюбних, може рости на ґрунті з надлишком солі і переносить посуху, але не адаптується до підвищеної вологості повітря. На одній рослині можуть дозрівати 2-8 плодів, маса яких знаходиться в межах 1,5-10 кілограмів – врожайність залежить від місця вирощування і сорту дині. Плоди бувають циліндричної або кулястої форми, можуть бути жовтої, зеленої, білої або коричневої забарвлення, в більшості випадків – з зеленими смужками. Визрівають плоди 2-6 місяців.

Диня не тільки смачна, але і дуже корисна, якщо її правильно вживати. З давніх пір цілителі використовували корисні властивості дині. Авіценна лікував пацієнтів диннимі насінням і кірками (вважалося, що з їх допомогою можна впоратися з застудою і подагру), динну м'якоть рекомендували при запорах, геморої, захворюваннях печінки і сечового міхура. Диня заспокоює нервову систему і покращує кровотворення. Сучасні медики рекомендують диню для профілактики атеросклерозу і серцево-судинних захворювань.

Корисні властивості дині

Хімічний склад дині залежить в значній мірі від сорту. М'якоть плоду містить цукру (до 16-18 і навіть 20%), каротин, вітамін В9, С, Р, провітамін А, велику кількість фолієвої кислоти і заліза (що багато в чому визначає лікувальні властивості дині), пектинові речовини, жири, мінеральні солі. І в м'якоті, і в насінні дині міститься до 30% жирної олії, цілком придатного для використання в їжу. Крім того, диня сприятливо впливає на процес травлення, а фолієва кислота бере участь у кровотворенні. Диня дуже корисною при атеросклерозі, анемії, серцево-судинних захворюваннях.

  • Вітамін С ― захистить організм від застуд та інфекцій, вбереже від ранніх зморшок, проблем з серцем і судинами, прискорить загоєння дрібних ранок, підніме життєвий тонус.
  • Вітаміни групи В ― заспокоять нерви, зроблять волосся густими і довгими, допоможуть впоратися з лупою і прищами.
  • Кремній ― покращує стан шкіри, бореться із зморшками і висипом вугрів. Він впливає на тверді тканини, на стан шкіри і волосся. Кремній чудово впливає на кору головного мозку, він потрібен нервах, стінок кишечника, травному тракту і всій системі внутрішніх органів.
  • Лікопін ― уповільнює процеси старіння і запобігає появі злоякісних пухлин.
  • Клітковина ― з дині благотворно впливає на кишкову мікрофлору, сприяє виведенню з організму холестерину, покращує процес травлення.

Як відомо, диня добре вгамовує спрагу, заспокоює нервову систему. Дієтологи призначають її в якості лікувального харчування при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах нирок і печінки (цілющі властивості пояснюються високим вмістом вітамінів В9 і З, солей заліза і калію).

У Європі останнім часом стала популярною система очищення організму за допомогою соку динного. Для того щоб вивести токсини і шлаки, рекомендується щодня протягом 20 днів пити натщесерце динний сік з додаванням будь-яких ягід.

Це дієтичний продукт, саме цим визначенням диня, як і кавун, зобов'язана своїй низькій калорійності. Калорійність дині становить 30-38 ккал, вона залежить від сорту дині. Динна монодієта сприяє виведенню накопичених шлаків, і до того ж, доставляють задоволення. Але захоплюватися такими дієтами не варто, адже диня має сечогінний ефект, тому більше трьох днів вживати в їжу її не рекомендується.

Користь і шкода дині

Динею не можна захоплюватися людям, що страждають цукровим діабетом і язвенникам. Так само, скоротити вживання цього десертного овоча до мінімуму слід годуючим матерям, так як у немовлят можуть початися проблеми з розладом шлунка. Після дині можна пити холодну воду і особливо кисле молоко, кефір і йогурт ― це призводить до розладу шлунка. Аналогічний результат буває і після поєднання дині зі спиртними напоями. Не варто вживати в їжу пошкоджені (з тріщинами) плоди дині, так як вони можуть призвести до таких захворювань, як ботулізм і сальмонельоз.

Як правильно вибрати стиглу диню

  1. Стебло у стиглої дині товстий, а на шкірку можна натиснути. Недозревшая диня майже кам'яна і при постукуванні звук лунає дзвінкий. А у стиглої дині при постукуванні звук гучний і глухий. Не рекомендується купувати диню біля шосе, вихлопні гази зменшують користь ароматною і соковитої дині.
  2. Понюхати ― якщо відчуєте трав'янистий аромат, диня ще не дозріла. І врахуйте, чим тепліше температура повітря, тим сильніше відчувається аромат. А тому, щоб не помилитися, краще вибирати дині в теплі.
  3. Поплескати ― якщо звук глухий, перед вами стиглий примірник.
  4. Подивитися ― особливу увагу варто приділити хвостика. Якщо він засох, диня повністю дозріла.
  5. Помацати ― у гарної дині повинна бути пружна шкіра. Якщо шкірка м'яка, плід зіпсувався.

«Хвостик» – сухий, «носик» – м'який

Не соромся понюхати диньку – стигла повинна виділяти (особливо в районі «хвостики») насичений аромат. Якщо плід нічим не пахне – він недозрел, якщо тхне гниллю – зіпсувався. Після обнюхування спробуй грюкнути по дыньке долонею – коли вона стигла, насіння у неї відходять від м'якоті, всередині утворюється порожнина і плід видає глухий звук. Потім оглянь «хвостик» – він повинен бути сухим, а не вологим або зеленим. Варто також випробувати на міцність протилежну сторону – «носик» дыньки. Бажано, щоб він був трошки м'яким. Якщо він вминается занадто добре – плід перезріло, якщо твердий – не встиг.

Куля – добре, а торпеда – краще

У світі існують сотні сортів динь, однак нам найчастіше доводиться вибирати одну з двох – «колгоспницю» або «торпеду». Перша – яскраво-жовта, кругла, запашна, але не надто солодка. Якщо будеш її купувати, не прагни придбати гігантська куля – хороші екземпляри мають в діаметрі всього 10-15 см. А ось «торпеда» зовсім інша – вона витягнута, велика (ніж плід крупніше, тим він смачніший), блідо-жовта і порівняно з «колгоспниця» більш солодка, але менш ароматна. Яку з двох «зірок» вибрати, вирішуй сама. Якщо ж захочеш спробувати екзотики, вирушай у супермаркет і купуй європейську диньку – знамениту італійську «канталупу» (це її їдять з хамоном або пармською шинкою), «кассабу», «хандаляки» або «перську». Правда, вони гірше зберігаються, тому рідше потрапляють на наші прилавки.

Насіння великі

Нерідко за зовнішніми ознаками можна вибрати ідеальну диню, а на повірку вона виявиться несочной або зовсім несолодкою, тому головна експертиза якості плода все-таки проходить під час дегустації. Насіння у стиглої красуні повинні бути великими і легко відходити від м'якоті. Остання може бути різних відтінків: у «колгоспниці» – білувата, у «торпеди» – більш кремова, у «канталупи» – яскраво-помаранчева. Коли будеш насолоджуватися смаком дині, не намагайся вигризати її до шкірки – ніж м'якоть ближче до шкірці, тим більше в ній нітратів. Скажімо, в середньому в центрі їх буває 40 мг/кг, в середині – 71 мг/кг, а майже на поверхні – 129 мг/кг. Якщо не доїси плід до кінця, прибери його в холодильник – температура 0 ― +2° С вважається ідеальною для зберігання дині. При температурі нижче 0° С білкові молекули м'якуша розпадаються, знижується в'язкість плазми і змінюється обмін речовин – просто кажучи, диня замерзає і стає неїстівною.

Сіточка не повинна бути зеленою

Вивчивши цілісність шкірки, придивися до її оперізує сіточці – вона повинна бути сухою і пісочного кольору. Якщо ж прожилки на поверхні зеленуватого відтінку, це вірна ознака того, що диня незріла і солодке. А ось на густоту сіточок звертати увагу варто далеко не завжди – для «колгоспниці», «торпеди» і «канталупи» це важливий показник (чим прожилки частіше, тим краще), а от для основної маси європейських сортів – ні: у них малюнок ледь помітний.

Подряпини допустимі

Вибираючи диню, насамперед подивися, ціла вона чи ні. Якщо помітиш навіть невеликі порізи, проколи або тріщини на шкірочці, плід краще не купуй – через ці ранки всюдисущі шкідливі бактерії запросто могли проникнути всередину м'якоті і заразити її бутулизмом, сальмонельоз або іншою небезпечною кишковою інфекцією. Можна пробачити лише невеликі зарубцевавшиеся подряпини – їх «динний» ГОСТ дозволяє. Через інфекційної безпеки не можна надрізати плоди на ринку або купувати фрукт часточками. Коли на шкірці є чорні крапки (ознаки ураження антракозом) або вм'ятини, це теж загрожує неприємними наслідками – від удару в динної м'якоті починають утворюватися токсини. Втім, навіть плід з цільної шкуркою не захищений, якщо він продається на розвалі у автотраси або зберігається разом з хімікатами, – він все одно вбере в себе шкідливі запахи і важкі метали, буде не тільки віддавати гіркотою, але і стане небезпечним для здоров'я.

 

 Корисні властивості дині Як правильно вибрати стиглу диню

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner